Smart City Helsinki: Lider u održivosti i inovacijama u turizmu

image

Lider u održivosti i inovacijama u turizmu

Helsinki je već dugo usmeren na pristupačnost i održivost i ima cilj da postane karbonski neutralan do 2035. godine. Već je ostvaren značajan napredak; 2017. godine, emisije u Helsinkiju bile su 24% manje nego 1990. godine, iako je bilo 150.000 više stanovnika. Helsinki je takođe jedan od tri gradova u EU-finansiranom projektu mySMARTLife, koji razvija pametna rešenja za smanjenje potrošnje energije u gradovima za 10–20% i povećanje korišćenja obnovljive energije.

Helsinki zna da postizanje karbonske neutralnosti zahteva saradnju stanovnika, grada, preduzeća i organizacija; njegov pristup javno-privatnom partnerstvu stvara nova rešenja i nove poslovne prilike, istovremeno pomažući u rešavanju globalnih izazova.

Stotine stručnjaka, stanovnika i predstavnika preduzeća učestvovali su putem radionica i sajta Stadinilmasto.fi kako bi formulisali plan akcije grada, "Helsinki bez ugljenika 2035." – i evo kako Helsinki sprovodi potrebne promene.

Testiranje i razvoj održivih rešenja

Ključni akteri u razvoju pametnog grada Helsinkija uključuju Forum Virium Helsinki, jedinicu za urbana inovaciona rešenja; agenciju za promociju investicija Helsinki Business Hub; Fondaciju Smart & Clean; Odeljenje za ekonomski razvoj Grada Helsinkija i njegova inovaciona jedinica; i Helsinki-Uusimaa Regionalno veće. Helsinki Marketing promoviše stručnost Grada Helsinkija na međunarodnom nivou. Helsinki takođe privlači privatne kompanije koje žele da testiraju održiva rešenja, a Google ga je odabrao za svoje eksperimente sa dronovima.

Helsinška regija je domaćin 70 platformi gde promene mogu biti upravljane u kontrolisanom okruženju. Neke su digitalne, poput baze podataka Helsinki Region Infoshare, a druge su fizičke, poput Jätkäsaari Mobility Laba, upravljanja kvalitetom atmosfere i sistema odgovora na zahteve za grejanje distrikta u domovima razvijenih u okviru projekta mySMARTLife i Kalasatama.

Kalasatama je jedan od gradskih delova Helsinkija, glavnog grada Finske. To je nekada bila industrijska oblast koja se nalazila na obali Baltičkog mora, ali je sada pretvorena u modernu urbano-stambenu četvrt koja služi kao testno mesto za različite pametne tehnologije i inovacije.

image
image

Ova oblast je deo šireg projekta Smart Kalasatama, koji ima za cilj da razvije održivu i pametnu urbanu infrastrukturu. Smart Kalasatama je postao laboratorija za život u pametnom gradu, gde se testiraju različite tehnologije i usluge kako bi se poboljšao kvalitet života stanovnika i stvorila održiva rešenja za urbanu sredinu.

U sklopu projekta Smart Kalasatama, sprovedene su brojne inicijative kao što su pametni sistem za sakupljanje otpada, automatizovani servisi za upravljanje domaćinstvima, solarno postrojenje koje koristi zajedničko finansiranje i mnoge druge inovacije. Ova oblast postaje centar za testiranje i implementaciju novih tehnologija koje će oblikovati budućnost Helsinkija kao pametnog grada.

Transport

Helsinki je svetski lider u pametnoj mobilnosti i cilj mu je da smanji emisije saobraćaja za 69% u odnosu na nivo iz 2005. godine do 2035. godine (nacionalni cilj Finske je 50%). Mnoge mere za smanjenje emisija su već sprovedene ili planirane: gradska flota autobusa je 2021. godine postala električna, metro i mreža punjača se proširila, a obezbeđene su i brojne mogućnosti mikro-mobilnosti poput električnih trotineta i bicikala. Start-up kompanija BOUT je lansirala platformu sličnu Uber-u za naručivanje vožnje brodom, koja je razvijena u saradnji sa Forumom Virium Helsinki, čime se smanjuje potreba za posedovanjem automobila.

Čista energija i energetski efikasne zgrade

Grejanje čini više od polovine emisija u Helsinkiju. Najveći potencijal za smanjenje leži u primeni mera energetske efikasnosti tokom renoviranja, što bi moglo smanjiti emisije iz zgrada za 80%.

Grad sve više usmerava plansko oblikovanje distrikta prema karbonskoj neutralnosti, energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljive energije u gradskim zgradama, zamenjujući spoljne svetiljke energetski efikasnijim alternativama, koristeći termalnu i vetroenergiju i promovišući drvenu gradnju. Na primer, LED rasveta kontrolisana prema uslovima okoline instalirana je u zoološkom vrtu Helsinkija i rekreativnom području Paloheinä.

Energetska kompanija grada, Helen Oy, radi na smanjenju emisija grejanja distrikta za 74% do 2035. godine korišćenjem toplotne energije, implementacijom toplotnih pumpi, prelaskom sa fosilnih goriva na proizvodnju obnovljive električne energije i korišćenjem postrojenja za skladištenje električne energije. Cilj je potpuno prestati sa korišćenjem uglja do 2030-ih.

Pametna mreža Kalasatama proizvodi inovativna rešenja za odgovor na zahteve za energiju, uključujući V2G (vozilo-za-mrežu) stanicu za punjenje električnih vozila, koja ne samo da puni električna vozila, već im omogućava i da napajaju mrežu.

Čista, cirkularna ekonomija

Cilj Helsinkija je i da smanji emisije koristeći ekološke kriterijume za upravljanje kupovinom i podsticanjem operatora da poboljšaju svoju održivost. Grad stvara platforme i prilike za razvijanje pametnih i čistih poslovnih aktivnosti i promoviše deljenje i cirkularnu ekonomiju; na primer, građani mogu da pozajme odeću iz nekoliko modnih biblioteka.

Prodavnice odeće u Helsinkiju sve više prodaju odeću i dodatke napravljene od recikliranih materijala. Helsinški Recci prikuplja tekstil i deo prodaje u svojim prodavnicama, a preostali materijal postaje sirovina za industriju, dok u Pure Waste-u sva odeća je napravljena od 100% recikliranog materijala i porudžbine se dostavljaju biciklom.

Inicijative kao što je ResQ Club smanjuju i otpad hrane, jer omogućavaju korisnicima da preuzmu ostatke hrane iz restorana.

Pokretanje promene: otvoreni podaci i IoT

IT je značajan u Helsinkiju. Grad Helsinkija zapošljava brojne stručnjake za upravljanje podacima kako bi ispunio ciljeve svoje strategije digitalizacije. Još 2009. godine, Helsinki je među prvim glavnim gradovima počeo da objavlja podatke kao otvorene. Danas je to standardna praksa, sve gradske odluke i dokumenti su besplatno dostupni svima. Gradski interfejsi su sve više otvoreni, omogućavajući spoljnim razvojnim programerima da ih koriste za kreiranje aplikacija. Kineski konglomerat Tencent sarađivao je sa gradom i helsinškim mobilnim operaterom MaaS Global kako bi razvili mobilnu aplikaciju WeChat, koja omogućava kineskim turistima da se snađu u Helsinkiju i vrše plaćanja.

Mreže podataka 5G šire se u Finskoj i Helsinkiju, pružajući nove mogućnosti sa IoTom i pametnom mobilnošću, npr. navigacijom samovozećih autobusa i umrežavanjem senzora širom grada, uključujući i opremu za merenje kvaliteta vazduha.

Pametan turizam i događaji

Pametan turizam je središnji deo dugoročne strategije Helsinkija za promociju održivosti i ekološke odgovornosti. Grad je napravio velike korake u poboljšanju putničkog iskustva i pristupačnosti. Helsinki se takođe promoviše kao destinacija pametnih događaja, nudeći infrastrukturu i resurse za održive i inovativne sastanke, konferencije i sajmove. Helsinki je osvojio titulu Evropske prestonice pametnog turizma za 2019. godinu.

Uspesi Helsinkija

Helsinki se razvio u svetsku prestonicu inovacija, održivosti i pametnog turizma. Grad se suočava sa izazovima smanjenja emisija štetnih gasova i postizanja karbonske neutralnosti, a svestan je važnosti javno-privatnog partnerstva i saradnje sa stanovnicima i privredom. Razvija održive inovacije u oblasti energije, transporta, arhitekture i turizma, uključujući digitalne alatke, pametnu mobilnost, upotrebu obnovljive energije i promociju cirkularne ekonomije. Helsinki se ističe svojim naprednim pristupom upravljanja podacima i primenom otvorenih podataka za razvoj pametnih rešenja. Dobitnik je titule Evropske prestonice pametnog turizma za 2019. godinu, potvrđujući svoju reputaciju kao lider u održivosti i inovacijama u turizmu.