Smart City Beč: Od e-vozila za reciklažu do naprednog javnog prevoza

image

Od e-vozila za reciklažu do naprednog javnog prevoza

Beč, glavni grad Austrije, se izdvaja kao pravi pionir u primeni održive mobilnosti i pametnih transportnih rešenja. Ovaj grad je posvećen tome da svoje ulice transformiše u prostor pogodan za javni prevoz, biciklizam i pešačenje, umesto da dominiraju automobili.

U nastojanju da ostvari klimatsku neutralnost, Beč uvodi sveobuhvatne strategije koje se oslanjaju na pametnu tehnologiju i uključuju građane u proces donošenja odluka.

Nakon što su pandemijska zaključavanja i mere ograničenja kretanja pružili kratkotrajno olakšanje za našu planetu, Beč je prepoznao da je dekarbonizacija transportnog sektora dugotrajan proces koji zahteva dugoročne strategije. Prema izveštaju Međunarodne agencije za energetiku, globalne emisije CO2 iz transporta su opale za više od 10% u 2020. godini.

Beč je svestan da se dugoročni ciljevi u vezi sa emisijama ne mogu postići zasnivanjem na privremenim restrikcijama putovanja i zatvorenim ekonomijama. Ključ za održavanje zamaha u smanjenju emisija leži u pametnoj mobilnosti, koja revolucionizuje način na koji ljudi putuju u urbanim područjima na održiv, bezbedan i efikasan način.

Beč je već preduzeo značajne korake kako bi osigurao održivost transporta na svojim ulicama. To uključuje tranziciju svojih komunalnih vozila, kao što su kamioni za smeće, čistilice puteva i vozila hitnih službi, na električni pogon.

Grad je već implementirao prva e-vozila za reciklažu, koja su bezemisijska i proizvode manje buke od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. Planira se da sva komunalna vozila u Beču postanu električna do 2025. godine u sklopu napora za postizanje klimatske neutralnosti.

image
image

Međutim, održiva mobilnost ne svodi se samo na čistija vozila. Ključni faktor je i promena ponašanja građana i podsticanje ekološki prihvatljivijih načina putovanja.

Beč ima napredan sistem javnog prevoza, koji je obuhvatan i pristupačan. Na primer, građani mogu kupiti godišnju kartu za javni prevoz po ceni od samo 365 evra, što iznosi samo 1 evro dnevno. Ovaj sistem podstiče ljude da koriste javni prevoz umesto privatnih vozila.

Pored javnog prevoza, biciklizam je postao popularan način kretanja po Beču. Grad ima sistem deljenja bicikala, poznat kao "WienMobil", koji se koristi već više od 15 godina. Bicikli u ovom sistemu su moderni, opremljeni sa sedam brzina, elektronskim bravama i GPS-om, što olakšava pronalaženje i vraćanje bicikala.

Beč podstiče biciklizam i među porodicama, jer su neki bicikli opremljeni dečijim sedištima, omogućavajući roditeljima da lako prevoze svoju decu do škole i nazad.

Za dostavu većih predmeta, grad Beč je uveo inovativna rešenja - teretne bicikle. Građani mogu koristiti Grätzlfahrrad teretne bicikle koji mogu prevoziti do 350 kg robe. Zbog velike potražnje, grad će finansirati pojedince koji žele da kupe teretne bicikle sa po 1000 evra svaki, kako bi podstakao održiviju dostavu.

Beč je takođe usmeren na smanjenje uticaja e-trgovine na životnu sredinu. Da bi smanjio emisije ugljen-dioksida izazvane dostavom paketa, grad je implementirao inicijativu "Remihub". Ova inicijativa koristi autobuske, ili tramvajske garaže koje su neiskorišćene tokom dana kao privremene punktove za dostavu. Ovaj pristup omogućava lokalnim dostavljačima da koriste teretne bicikle, ili električna vozila za obavljanje poslednjih kilometara dostave.

Osim što implementira pametne tehnologije i održive sisteme transporta, Beč je posvećen poboljšanju kvaliteta života svojih građana kroz građanski centrirane pristupe. Grad se fokusira na promovisanje pešačenja i biciklizma kroz različite ture koje omogućavaju građanima da otkriju šarmantne, istorijske sela i prirodne staze koje inače ne bi uživali putujući automobilom.

Beč je takođe primenio pametne semafore kako bi putevi bili sigurniji za pešake. Ovi pametni semafori koriste kamere da otkriju pešake i predviđaju njihov pravac kretanja. Kada pešaci žele da pređu ulicu, semafori automatski prelaze na zeleno, smanjujući vreme čekanja i čineći pešačenje lakšim.

Grad Beč takođe razmišlja o budućnosti transporta koja će biti usmerena na zajednice.

Ovaj grad postavlja građane na prvo mesto i fokusira se na to kako pametni transport može poboljšati životni standard u gradu. Komunikacija o novim mobilnim rešenjima usmerena je na iskustvo građana, kako bi im se ponudili novi načini korišćenja javnih prostora.

Beč je ostvario značajan uspeh u svojoj strategiji pametnog grada.

Grad je nedavno proglašen za Najpametniji Grad na svetu od strane globalne konsultantske kompanije Roland Berger, pretekavši Čikago i Singapur na listi od 87 drugih gradova iz celog sveta. Ova prestižna nagrada rezultat je jasnih ciljeva Bečeve strategije i aktivne podrške gradskih vlasti pilot projektima koji testiraju pametna rešenja.

Beč je postao primer kako pametna mobilnost može promeniti grad na bolje. Njegov holistički pristup, koji uključuje saradnju građana, poslovnih subjekata, istraživačkih instituta i javnih službenika, omogućio je ovom gradu da se pozicionira kao lider u primeni održive mobilnosti i pametnih transportnih rešenja. Očekuje se da će Beč nastaviti da trči ispred drugih gradova u transformaciji ka održivijoj budućnosti.