Smart City Barselona: Vizionarska transformacija ka tehnološkoj budućnosti

image

Barselona: Vizionarska transformacija ka tehnološkoj budućnosti

Barselona, slavni španski grad koji leži na obali Mediterana, ne samo da oduševljava svojom raskošnom arhitekturom i bogatom kulturom, već je i postala svetski prepoznatljiva kao jedan od najpametnijih gradova na svetu.

Status "najumreženijeg grada na svetu" koji je stekla prema oceni prestižnog Fortune magazina, nije slučajnost. Ona je rezultat dugogodišnje predanosti i vizionarskog liderstva koje je gradsko veće demonstriralo u želji da transformiše Barselonu u pametan grad koji će biti uzor mnogim drugim gradovima širom sveta.

Gradski lideri su prepoznali potrebu za digitalizacijom i modernizacijom kako bi se rešili izazovi savremenog urbanog života.Odlučili su se za korake koji će Barselonu učiniti produktivnijom, održivijom, ekološki prihvatljivijom i ugodnijom za svoje stanovnike i posetioce.

Jedna od ključnih karakteristika pametnog grada je pristup internetu, a Barselona je tu oblast odigrala sa izuzetnom veštinom. Grad je postavio ogroman broj wifi hotspota, koji sada pokrivaju gotovo svaki kutak grada. Zahvaljujući stotinama kilometara optičkih kablova koji povezuju grad, stanovnici i turisti mogu uživati u besplatnom pristupu internetu na trgovima, parkovima, bibliotekama, javnom prevozu i drugim javnim mestima. Ovaj gradski bežični internet omogućio je stvaranje pametnih aplikacija i tehnoloških rešenja koja znatno olakšavaju svakodnevni život građana.

Od aplikacija koje pomažu u pronalaženju parking mesta do onih koje informišu o blizini značajnih mesta, Barselona je omogućila građanima da budu uvek povezani sa gradom i brzo rešavaju svakodnevne potrebe. Povezanost građana je ključna komponenta pametnog grada, a Barselona se može pohvaliti visokom penetracijom pametnih telefona među svojim stanovništvom. Prepoznavši ovaj trend, gradske vlasti su osmislile niz korisnih aplikacija kako bi građani mogli što lakše koristiti prednosti digitalne tehnologije.

Aplikacije poput Apparkb omogućuju građanima da pronađu legalna parking mesta, dok Points of Interest pomaže u pronalaženju usluga u njihovoj blizini.

Map Barcelona + Sustainable naglašava ekološke inicijative i zelene površine, dok aplikacije za popularne turističke atrakcije kao što su Park Güell i La Mercè festival, pružaju posebne informacije za lokalno stanovništvo i posetioce.

Ovakva digitalna interakcija pomaže u povezivanju građana sa gradskim servisima i olakšava njihov svakodnevni život u Barseloni. Uvidom u pametne gradove, jasno je da tehnologija igra ključnu ulogu u njihovoj evoluciji.

U izveštaju "Understanding the Challenges and Opportunities of Smart Cities" sprovedenog od strane Philips Lighting i SmartCitiesWorld, Barselona se ističe kao jedan od najpametnijih gradova zajedno sa Singapurom i Londonom.

Kroz implementaciju sistema Internet of Things (IoT), Barselona je stvorila neverovatnih 47.000 novih radnih mesta, ostvarujući uštedu od 42,5 miliona evra u vodi i generišući dodatnih 36,5 miliona evra godišnje zahvaljujući pametnim parking rešenjima. Ovo samo potvrđuje uspešnost pametne strategije grada i viziju lidera da pametna tehnologija može pozitivno uticati na sve aspekte urbanog života.

Pored digitalne transformacije, Barselona se može pohvaliti impresivnom evolucijom i diversifikacijom svog privrednog i socijalnog profila. Pre tridesetak godina, grad je bio značajan industrijski centar, ali stagnacija i nezaposlenost su ga doveli do ivice kolapsa. Tadašnje gradsko veće je prepoznalo da je promena neophodna i započelo je transformaciju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju, modernom turizmu i kvalitetnoj infrastrukturi. U 2010-im godinama, pametna strategija je počela dobijati oblik, a gradsko veće je jasno definisalo svoju viziju pametnog grada. Barselona je postala "grad produktivnih kvartova koji funkcionišu ljudskim tempom, unutar hiperpovezanog metropolitanskog područja bez emisija", čime je naglasila održivost, inkluzivnost i inovaciju kao ključne vrednosti grada.

image
image

Važno je istaći da je uspeh pametnih gradova često rezultat saradnje sa različitim zainteresovanim akterima. U slučaju Barselone, gradske vlasti su angažovale lokalne i regionalne partnere, kao i biznis i univerzitetsku zajednicu, kako bi osmislili i implementirali pametne projekte. Ovakav pristup osigurao je visok stepen koordinacije i efikasnost u realizaciji inovacija.Dodatno, saradnja sa drugim gradovima u Španiji i podrška Evropske Unije bili su ključni faktori u ostvarivanju uspeha pametne strategije Barselone.

Prepoznavanje liderstva i vizionarstva grada došlo je do izražaja kada je Evropska komisija proglasila Barselonu za "Evropsku prestonicu inovacija" (iCapital) 2014. godine, prepoznajući njeno istrajno zalaganje za nove tehnologije i poboljšanje povezanosti sa građanima.

Kada je reč o konkretnim tehnologijama koje su doprinele transformaciji Barselone u pametan grad, brojni projekti su istaknuti kao primeri inovacije i uspeha.

Pametno osvetljenje zasnovano na LED tehnologiji značajno je smanjilo potrošnju energije i troškove za grad.Senzori za praćenje nivoa buke, vlažnosti i temperature omogućili su građanima da identifikuju i rešavaju probleme u svakodnevnom životu. Pametni kontejneri sa sistemom vakuumskog usisavanja otpada u podzemne kontejnere smanjili su neprijatne mirise i buku pri sakupljanju smeća. Osim toga, ovaj sistem je omogućio i optimizaciju sakupljanja otpada, što je dovelo do uštede resursa i vremena.

Gradski sistem za deljenje bicikala bio je jedan od prvih i najvećih u svetu, a ovaj projekat je doprineo smanjenju broja automobila u gradu i unapredio održivu mobilnost. Smart autobus stajališta sa solarnim panelima za napajanje ekrana sa informacijama o vremenu čekanja doprineli su smanjenju emisija i održivoj mobilnosti.

Jedan od najznačajnijih aspekata pametnog grada je i njegova sposobnost da uči i prilagođava se novim izazovima. Grad Barcelona je u tom smislu bio inovativan u korišćenju tehnologije za rešavanje problema. Primer je slučaj buke u trgu Plaza de Sol, gde su građani koristili jeftine i jednostavne senzore za merenje nivoa buke i vlažnosti kako bi pronašli rešenje za decenijama prisutan problem. Koristeći ove podatke, građani su informisali gradske vlasti i zajedno su došli do efikasnog rešenja problema buke na trgu.

Osim poboljšanja kvaliteta života građana, pametni grad takođe donosi značajne ekonomske prednosti. Uvođenjem pametnih tehnologija i infrastrukture, Barselona je postala poželjna destinacija za inovativne kompanije i startape. Implementacijom IoT sistema, grad je stvorio preko 47.000 novih radnih mesta, istovremeno ostvarujući značajne uštede u sektoru vodosnabdevanja i parkiranju.

Pametni gradovi takođe igraju ključnu ulogu u održavanju i unapređenju turizma. Pametne aplikacije i digitalna interakcija sa turistima omogućavaju im jednostavnije i prijatnije iskustvo tokom boravka u gradu, što dodatno promoviše Barselonu kao vodeću turističku destinaciju.

Barselona se dokazala kao pravi primer pametnog grada koji osvaja srca svojih građana i posetilaca širom sveta.

Njena transformacija od industrijskog centra do tehnološke prestonice je inspiracija za mnoge druge gradove koji žele postati održiviji, efikasniji i ugodniji prostori za život. Uz kontinuiranu inovaciju, vizionarsko liderstvo i angažman svih relevantnih aktera, Barselona će nastaviti biti svetla tačka pametnih gradova i pružati primer drugima kako se digitalna transformacija može uspešno primeniti na gradski život.