Smart City Amsterdam: Glavni grad startapa u Evropi

image

Amsterdam: Glavni grad startapa u Evropi

Trenutno 50% svetskog stanovništva živi u gradovima. Očekuje se da će se taj broj povećati na 70% do 2050. godine, što će uključivati ukupan globalni rast stanovništva za oko 2 milijarde ljudi. U gradovima poput Amsterdama, gde je veliki deo infrastrukture iz doba Reformacije, neophodne su promene kako bi se osiguralo poboljšanje glavnih saobraćajnica, stanovanja, usluga i kvaliteta života. Istovremeno, gradovi moraju postati održiviji kako bi se izbeglo povećanje zagađenja vazduha i dalji uticaj na klimatske uslove.

U aprilu 2016. godine, Amsterdam je osvojio titulu Evropske prestonice inovacija, da bi 2017. Holandija skočila za pet mesta zauzevši 3. mesto na Globalnom indeksu inovacija. Ove činjenice ukazuju na to da Amsterdam i Holandija aktivno podstiču inovacije i napredak u tehnologiji kako bi se suočili sa izazovima rasta gradskog stanovništva i obezbedili održivu i prosperitetnu budućnost.

Amsterdam je predvodnik u korišćenju digitalnih tehnologija kako bi unapredio efikasnost javnih usluga i života svojih građana. Grad koristi Internet stvari (IoT) za pametno upravljanje saobraćajem i javnom rasvetom. Inteligentni semafori, opremljeni senzorima i podacima u realnom vremenu, optimizuju tok saobraćaja i smanjuju gužve. Pametni parking sistemi vode vozače do slobodnih parking mesta, umanjujući stres i gužve u gradu.

On se ponosi svojim nazivom "Grad Bicikla". Razvijena mreža biciklističkih staza i usluge deljenja bicikala podstiču građane na održiv način prevoza. Pored toga, grad aktivno promoviše električna vozila. Sa jednim od najvećih udela električnih automobila u svetu, Amsterdam je postao "Prestonica Električnih Vozila". Podsticaji i olakšice za vlasnike električnih vozila doprinose smanjenju emisija štetnih gasova i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Amsterdam ima jasan cilj - postizanje nultih emisija i potpuno održive energetike. Grad koristi obnovljive izvore energije, uključujući hidroelektrane i vetrenjače, kako bi obezbedio veći udeo obnovljive energije u svom energetskom miksu. Pametna upotreba energije u zgradama je takođe od ključne važnosti. Pametni sistemi za upravljanje potrošnjom energije i grejanjem osiguravaju efikasnost i smanjenje troškova za građane i preduzeća.

On je grad inovacija i kreativnosti. Inovativni startapi i tehnološke kompanije imaju povlašćen položaj u Amsterdamu, gde mogu testirati i primeniti svoje ideje za bolju budućnost. Takođe, grad aktivno podstiče učešće građana u procesima donošenja odluka putem digitalnih platformi za e-participaciju, dajući svim građanima priliku da iznesu svoje ideje i mišljenja. Od svog osnivanja 2009. godine, Inicijativa Pametni grad Amsterdam je omogućila više od 80 projekata usmerenih ka unapređenju grada. U jednom ranom programu, Odeljenje za istraživanje i statistiku je koristeći statistiku od osiguravajućih kompanija zajedno sa informacijama o troškovima tretmana, utvrdilo da određena područja sa velikim brojem ljudi koji pate od depresije nisu imala odgovarajući nivo nege. Grad je dodatno investirao sredstva u obrazovni program namenjen onima koji se odupiru tretmanu ili ne žele da priznaju svoju bolest - što je rezultiralo povećanjem broja onih koji su primali medicinsku negu.

Aplikacija MijnBuur

Preman zakonu, svi u zgradi moraju da sarađuju na održavanju, čišćenju i osiguranju objekta u celini. Ovo se obično radi putem mesečne naknade i znači da možete tražiti novac iz zajedničkih sredstava ako, na primer, tuš vašeg komšije procuri i ošteti vaš plafon.

Aplikacija MijnBuur se zasniva na ovom komšijskom odnosu. Povezani ste direktno sa svojim susedima koji vas mogu upozoriti na bilo koju opasnost, nešto što im je potrebno ili bilo šta što žele da urade. Cilj je da građani budu društveno odgovorniji i da se sporovi rešavaju bez uključivanja opštine. Projekat bi trebalo da uštedi novac, a da istovremeno poboljša odnose sa zajednicom — i oblikuje buduću politiku tako što će vladi pružiti korisne podatke o zajedničkim problemima među stanovnicima glavnog grada.

Reke bez plastike
image

Ovaj pilot projekat naglašava važnost ne samo prikupljanja informacija, već i njihove organizacije i deljenja. U nedavnom Makatonu za reke bez plastike, dizajneri Anne Marieke Eveleens, Saskia Studer i Francis Zoet koristili su principe koje dele naftna i kopnena industrija kako bi stvorili "Veliku barijeru mehurića". Jednostavna ideja predstavlja cev sa rupama na dnu reke. Pumpanjem vazduha kroz nju, stvara se "barijera mehurića" koja zaustavlja plutajuću plastiku i usmerava otpad ka obalama radi prikupljanja. Za grad poput Amsterdama, sa složenim i otvorenim sistemom kanala, ovo je neprocenjiva inovacija. Metoda je jeftina i može se lako primeniti i na druge vodene puteve širom sveta, pružajući rešenje za 8 miliona tona plastike koja se svake godine baca u okean.

Van Plestik je otišao korak dalje sa ovim rešenjem tako što je sakupljeni plastični otpad pretvorio u građevinski materijal za 3D štampače. Ovi štampači mogu stvarati visokokvalitetne i pristupačne plastične predmete za različite namene. Van Plestik je deo programa koji vodi StartupAmsterdam pod nazivom Startup Residence.

StartupAmsterdam

Ovo je saradnja iz 2015. godine između Grada Amsterdama i 250 aktera u tehnološkom sektoru. Cilj je bio da se ujedine i pojačaju sistem za startape u Amsterdamu i da se pruži sve na jednom mestu, povežući startape sa ključnim igračima, mentorima, investitorima, talentima u tehnologiji i klijentima koji će lansirati njihove proizvode. Na njihovom veb sajtu možete pretraživati oglase za poslove, pronaći prostor za zajednički rad, videti kalendar događaja, čitati relevantne vesti, pregledati univerzitetske kurseve, pridružiti se mreži zajednica uključujući i više od 80 korporacija i dobiti podršku za startape.

Za samo dve godine, ovaj projekat je učvrstio status Amsterdama kao centra tehnološke scene Evropske unije. U vrlo kratkom vremenu postigli su sledeće:

  • Uspostavljena je korporativna mreža
  • Kreirani su sastanci na Launchpad-u za povezivanje korporacija i startapa
  • Inicirana je Nedelja preduzetničkog kapitala u Amsterdamu za povezivanje startapa sa kapitalom
  • Pokrenute su akademije za startape, uključujući BSSA (B.Startup School Amsterdam) i Growth Tribe Academy
  • Suorganizovani su međunarodni startap kampovi
  • Uvedeni su časovi kodiranja u školske programe
image
image

Jedna od inicijativa koju podržava StartupAmsterdam je Startup in Residence. Svake godine, gradske vlasti procenjuju brige građana i postavljaju niz društvenih izazova za startape da ih reše koristeći gradske podatke. Na taj način koriste ogromnu startap kulturu u Amsterdamu i talentovane programere, dizajnere i softverske inženjere koje zapošljavaju. Saradnja sa kreativcima i programerima značajno ubrzava proces inovacija. Takođe znači da građani mogu direktno učestvovati u kreiranju budućnosti svog grada.

Ako se rešenja pokažu uspešnim, Grad Amsterdam će investirati u kompaniju ili postati njihov prvi korisnik. Rad sa gradom pruža jedinstvenu priliku da startap dobije podršku od stručnjaka iz grada i njihove mreže.

Pilot program je 2015. godine dao pet izvodljivih projekata, uključujući aplikaciju koja podstiče građane da odvajaju otpad i aplikaciju koja pomaže posetiocima da nađu hotele i smeštaj i turistima pruže informacije o manje poznatim atrakcijama Amsterdama, nazvanu Wyzer.

Ono što je pametno u vezi sa ovom aplikacijom je to što pomaže ljudima da se udalje od glavnih turističkih ruta, istovremeno poboljšavajući njihovo iskustvo u istraživanju i razgledanju grada. Aplikacija se povezuje sa kompasom umesto sa mapom, tako da i dalje idete u pravom smeru, ali možete istraživati različite puteve kako biste stigli do odredišta. Aplikacija ističe "skrivene dragulje" koje možete otkriti šetnjom do odredišta. Tehnologija koristi mapu, GPS i podatke o turizmu, a zatim bi sugeriše najbolja mesta kao preporuku korisnicima.

Budućnost inicijative

Grad kontinuirano radi na unapređenju svoje pametne strategije kako bi postao Smart City 3.0 - fokusiran na građane i zajednice. U ovom narednom koraku, grad će se oslanjati na tehnologiju i podatke, ali će vođenje inicijativa biti prepušteno građanima i lokalnim zajednicama. To znači da će Amsterdam težiti da omogući građanima da aktivno učestvuju u kreiranju i donošenju odluka o gradskom razvoju i inovacijama.

Jedan od planova grada je dalje proširivanje inicijative Startup in Residence, gde će se gradski izazovi rešavati kroz saradnju sa startapima koji će nuditi inovativna rešenja na osnovu stvarnih potreba građana. Ova saradnja će pomoći u bržem pronalaženju rešenja za izazove sa kojima se grad suočava.

Amsterdam će takođe nastaviti da razvija i koristi velike količine podataka kako bi bolje razumeo potrebe i želje svojih građana. Kroz projekte poput Social Urban Data Lab, grad će koristiti tehnologiju za akviziciju, obogaćivanje, analizu i vizualizaciju velikih urbanih podataka. Ovo će omogućiti urbanim planerima i donosiocima odluka da budu bolje informisani o potrebama građana i da razvijaju politike i rešenja koja će služiti zajednici na efikasniji način.

Takođe, grad će se i dalje oslanjati na aktivno učešće građana kroz platforme poput aplikacije Verbeterdebuurt, gde će građani moći da prijave probleme i predlože promene u svojoj okolini. Ovakav pristup omogućava da se potrebe grada brže identifikuju i da se rešenja razvijaju u saradnji sa građanima.

Uz ove planove, Amsterdam će nastaviti da unapređuje infrastrukturu poput širokopojasnih mreža, bežičnih veza i infrastrukture Interneta stvari kako bi omogućio napredne tehnološke aplikacije i usluge koje će podržati inovativne inicijative i stvoriti pametnije okruženje za svoje građane.