NSmartCity: Plaža Štrand

Plaža Štrand

image

U eri ubrzanog tehničkog napretka i urbanog razvoja, pametni gradovi se često percipiraju kao središta visoke tehnologije i efikasnosti. Međutim, dok tehnološki napredak donosi brojne pogodnosti, pametni gradovi takođe prepoznaju značaj mesta za relaksaciju kao vitalnog elementa za harmoničan urbani život. Ovaj značaj je posebno vidljiv u pametnim gradovima širom sveta, gde se oaze mira i odmora smatraju ključnim za stvaranje ravnoteže između brze svakodnevice i potrebe za opuštanjem.

U skladu s ovom filozofijom, pametni gradovi su prepoznali vrednost kreiranja mesta za relaksaciju koja omogućavaju građanima da se oslobode stresa i ponovno povežu s prirodom. Ova mesta su dizajnirana tako da pruže oazu tišine i mira usred gradske vreve. Parkovi, bašte, uređeni obalni prostori i rekreacioni centri postaju ključni elementi u gradskoj strukturi, često koristeći tehnologiju za poboljšanje iskustva posetilaca.

Jedno od takvih mesta je i Štrand, najlepša plaža na Dunavu, zvanično otvorena 1911. godine. Međutim, istorija Novosadskog Štranda datira još iz 19. veka. Policijski komesar je 1856. godine uputio poziv Gradskom magistratu da obeleži određeno mesto na gornjem Limanu za civilno kupalište. Prve kabine su izgrađene 1913. godine, a ubrzo su dodate i barake za bicikle, tuševi, restorani i sale u kojima su svirali vojni orkestri.

Štrand je dugo bio poznat po raznovrsnim sportskim događanjima kao što su pikado, kajak, berugaš, kurenjola i posebno po tenisu glavom koji je ovde nastao. Do plaže se nekada stizalo i tramvajem, a danas je to jedna od omiljenih destinacija u Novom Sadu tokom leta. Na plaži se često održavaju sportska takmičenja, kulturni događaji i festivali, privlačeći brojne posetioce svih uzrasta.

Današnji Štrand zauzima sedam hektara zelenih površina i skoro isto toliko peščane obale. Plaža se prostire duž 700 metara, a posetiocima nudi i oko 400 stabala i žbunja za hlad. U toku vrelih letnjih dana, oko 20.000 posetilaca dolazi na Štrand, a tokom letnje sezone, od 1. maja do 30. septembra, kroz kapije plaže prođe i do milion ljudi.

Štrand nudi brojne sadržaje, uključujući kabine za presvlačenje, ugostiteljske objekte i zabavne sadržaje za sve uzraste. Na plaži se takođe održavaju raznovrsne kulturne i sportske manifestacije kao što su turniri u odbojci na pesku, Dunavska regata TID, triatlon, gospel festival i mnogi drugi događaji.

Od 2008. godine, Štrand je otvoren tokom cele godine, a ulaznice se naplaćuju samo tokom zvanične kupališne sezone. Tokom zime, na centralnom platou plaže, otvara se klizalište površine 600 kvadratnih metara. Na klizalištu se organizuju različiti programi, kao što su humanitarni maskenbali, tematske žurke i pravljenje figura od snega.

Na Štrandu, ljubiteljima sporta su na raspolaganju raznovrsni sportski tereni i sadržaji. Možete se zabaviti na dva košarkaška terena, tri odbojkaška terena i terenu za mini golf. Takođe, postoji i alpinistička stena za sve one koji vole izazove. Za najmlađe posetioce tu su dečija igrališta, smeštena u hladovini među prijatnim zelenilom.

Bezbednost posetilaca u vodi i na plaži je visoko prioritetna. Na Štrandu se nalaze dobro obučene spasilačka i redarska služba koje brinu o bezbednosti tokom letnje sezone.

Štrand je takođe poznat kao mesto na kojem se održavaju popularne kulturne i sportske manifestacije tokom leta. Tradicionalni godišnji turnir u odbojci na pesku privlači brojne igrače i gledaoce. Tokom trajanja internacionalnog muzičkog festivala EXIT, na Štrandu se organizuju dnevne žurke i koncerti, dodatno obogaćujući letnju ponudu.

Tu su i tradicionalni turniri u sportovima kao što su tenis glavom i basket, pružajući priliku za takmičarski duh i zabavu. Veliki broj koncerata i programa za najmlađe posetioce dodatno čini Štrand živahnim tokom leta.

Posebno je značajna Dunavska regata, najduža regata na svetu, koja svake godine privuče brojne učesnike. Tokom ove manifestacije, Štrand postaje važno mesto okupljanja i proslave.

Uz sve ove sadržaje i manifestacije, Štrand ostaje omiljeni letnji izbor za zabavu, sport i druženje u Novom Sadu.